Bepin choudhury’s Lapse of Memory | Extra Question & Solution | Class 8

I.SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ql. What was Bepin Babu’s hobby? What would he do every Monday?
Ans. Bepin Babu’s hobby was reading books. Every Monday, he would purchase books of crime stories, ghost stories and thrillers from Kalicharan’s shop.
Q2. What type of man was Bepin Babu?
Ans. Bepin Babu was a loner. He was not a good mixer. He had a few friends and he didn’t like spending time in idle chat.
Q3. What was Bepin Babu sure about?
Ans. Bepin Babu was sure that he hadn’t visited Ranchi in ’58, during the Pujas.
Q4. How can you say that Bepin Babu’s encounter with Parimal Ghose made him restless?
Ans. Bepin Babu’s encounter with Parimal Ghose made him really very restless. Even in the office, he noticed that with every passing hour, his encounter with Parimal Ghose was occupying more and more of his mind.
Q5. Why couldn’t Bepin Babu ignore what Parimal Ghose had said to him?
Ans. It was because Parimal Ghose knew a great deal about him. He knew about his (Bepin Babu’s) wife’s death, his brother’s insanity… If the man knew so much about him, how could he make such a mistake about the Ranchi trip.
Q6. What was wrong with Bepin Babu? What did Dr. Chanda suggest him?
Ans. He had completely forgotten about his visit to Ranchi. Dr. Chanda suggested him to go to Ranchi once again in order to get back his lost memory.
II.LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ql. What was Bepin Choudhury’s ailment or problem? Was it real or deliberate?
Ans. Bepin Babu was a lonely map. His wife had died some 10 years ago. His ailment was the lapse of memory. He clearly forgot that he had been to Ranchi in ’58. Nothing could revive his memory. Finally, he hit against some rock in Ranchi and became unconscious. On returning home he received Chunilal’s letter. The letter had an electrifying effect. And Bepin Babu felt relaxed.
Q2. Who was Chunilal? What is his role in the story?
Ans. Chunilal had once been Bepin Babu’s schoolmate. He was facing hard times and looking for a job. He called on Bepin with hope to get help. But Bepin even refused to see him. Later Chunilal confirmed Bepin Babu’s visit to Ranchi. He recalled several instances in his support but Bepin was not convinced. A letter from Chunilal gave such a news that Bepin became all right. The news was that Chunilal’s novel had been accepted for publication and he would get a handsome amount.

 

Advertisements

2 thoughts on “Bepin choudhury’s Lapse of Memory | Extra Question & Solution | Class 8”

  1. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *