Conservation of Plants and Animals | NCERT Solution | Class VIII

Multiple Choice Questions

1. A place in environment where an organism lives is ________

a. Home

b. Resort

c. Habitat

d. Reservoir

2. Cutting of trees on large scale is called as______

a. Deforestation

b. Reforestation

c. Afforestation

d. None of these

3. Deforestation takes place by____

a. Human activities

b. Only by natural resources

c. Both of these

d. None of these

4. The species which are at the verge of the extinction are called as______

a. Endemic

b. Extinct

c. Endangered

d. None of these

5. The growing more and more plants is called as _____

a. Deforestation

b. Afforestation

c. Reforestation

d. None of these

6. Fauna indicates for

a. Plants

b. Animals

c. Both plants and animals

d. None of these

7. The places where animals receive protection is called as____

a. Zoo

b. National parks

c. Rock shelters

d. None of these

8. Project Tiger was launched on______

a. 1 April 1973

b. 23 May 1973

c. 21 September 1973

d. 25 December 1973

9. Sanctuary is a place where_____

a. Animals are protected

b. Plants are protected

c. Office of forest department

d. None of these

10. Part of earth which supports the biodiversity is called as _____

a. Biosphere

b. Sanctuary

c. Ecosystem reserve

d. Biotic community

ANSWERS

  1. c
  2. a
  3. c
  4. c
  5. b
  6. b
  7. a
  8. a
  9. a
  10. a

Question: What is Project Tiger?

Answer: Project Tiger is a project launched by government to protect tigers in the country. The objective of this project is to ensure the survival of tigers and maintainance of tiger population in country.

Question: What is recycling of paper?

Answer: It is reusing used paper in order to conserve natural resources as it can be a preventive measure against deforestation. For example: We get paper from forests. If we will reuse paper, then we need not to cut more trees. In this way, we can conserve our natural resources. Therefore, we should use paper economically.

Question: How does recycling and saving of paper relate to deforestation?

Answer: Trees are used in making paper. We get trees from forest. With the increase in demand for paper, we need to cut more trees. In this way it causes deforestation. Therefore, we should reuse and recycle paper. By doing so we can save trees.

Question: Write names of threatened animals

Answer: The names of threatened animals are Blue whale, African Elephant, Bengal Tiger and Black Rhino.

Question: Define species

Answer: Species are a group of individuals that are capable of interbreeding among themselves.

Question: Define Desertification

Answer: Desertification changes the physical properties of soil. It causes soil erosion which exposes the lower, hard and rocky layers. This soil becomes less fertile and has low quantity of humus.

Choose the correct option

Question 1: Which of the following animal is endemic to Pachmarhi Biosphere Reserve?

a. Flying squirrel

b. Bengal tiger

c. Elephant

d. Gharial

Answer: (a) flying squirrel

Question 2: Which of the following plants is endemic to Pachmarhi Biosphere Reserve?

a. Jackfruit

b. Wild Guava

c. Wild mango

d. Mahua

Answer: (c) Wild mango

Question 3: Kanha National Park is in which state?

a. Madhya Pradesh

b. Assam

c. West Bengal

d. Uttarakhand

Answer: (a) Madhya Pradesh

Question 4: Gir National Forest is in which state?

a. Madhya Pradesh

b. Gujarat

c. Kerala

d. Rajasthan

Answer: (b) Gujarat

Question 5: Project Tiger was launched in which year?

a. 1963

b. 1973

c. 1983

d. 1993

Answer: (b) 1973

Question 6: Indian Forest (conservation) Act came into effect in which year?

a. 1947

b. 1937

c. 1927

d. 1917

Answer: (c) 1927

Question 7: What is the total number of national parks in Pachmarhi Biosphere Reserve?

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

Answer: (a) One

Question 8: What is the total number of wildlife sanctuaries in Pachmarhi Biosphere Reserve?

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

Answer: (b) Two

Question 9: The Red Data Book was originally prepared by which of the following?

a. IUCN

b. WWF

c. UNICEF

d. UNO

Answer: (a) IUCN

Question: Wild life is continuously decreasing. What is the main reason of this?

a. predation

b. cutting down of forest

c. destruction of habitat

d. hunting.

Answer: (c) destruction of habitat

Question: Which group of vertebrates comprises the highest number of endangered species?

(a) mammals

(b) fishes

(c) reptiles

(d) birds

Answer: (a) mammals

Here are some one word questions:

  1. A place where animals are protected in their natural habitat is called a _____________ .
    Answer: Sanctuary.
  2. Species found only in a particular area are known as ______.
    Answer: Endemic species
  3. Migratory birds fly to far away places because of ____ changes.
    Answer: Weather/climatic
  4. ___________ National Park is the first Reserve Forest of India where the finest Indian teak is found.
    Answer: Satpura National
  5. A group of populations which are capable of interbreeding is called _______________
    Answer: Species

Differentiate between the following

(i) Wildlife sanctuary and biosphere reserve

Answer:

Biosphere Reserve : Large areas of protected land for conservation of wildlife, plant and animal resources and traditional life of the tribals living in the area.

Wildlife sanctuary: Areas where animals are protected from any disturbance to them and their habitat.

(ii) Zoo and wildlife sanctuary

Answer: The zoo keeps animals in captivity, within artificially created habitat, whereas the sanctuary provides home to animals in their natural habitat without captivity.

(iii) Endangered and extinct species

Answer: Animals whose numbers are diminishing to a level that they might face extinction are known as the endangered animal. For example: Tiger where as a species that has completely disappeared from the planet like the pink-headed duck and the cheetah are called extinct species.

(iv) Flora and fauna

Answer: All the different kinds of plants on earth constitute its flora and all its different kinds of animals are collectively called its fauna.

2 Mark Questions           

1. How does deforestation reduce rainfall on land?
Answer: Since plants help in evaporation of water, deforestation reduce rainfall on land.

2. How does deforestation lead to floods on the land?
Answer: Deforestation also leads to a decrease in the water holding capacity of the soil. The movement of water from the soil surface into the ground (infiltration rate) is reduced. So, they might cause floods.

3. What is the purpose of making national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves?
Answer: The purpose of making national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves is to conserve and protect the whole ecosystem from exploitation and to protect the ecosystem.

 

3 mark Questions.

1. Why should we conserve biodiversity?
Answer: This is because biodiversity maintains the environment around us. Plants and animals together maintain several natural cycles such as the oxygen, nitrogen and carbon cycles. These gases in turn play a crucial role in maintaining life on earth.

2. Protected forests are also not completely safe for wild animals. Why?
Answer: It is a pity that even protected forests are not safe because people living in the neighborhood encroach upon them and kill them.

3. Some tribals depend on the jungle. How?
Answer: Some tribals depend on the jungle as they live in the deep forest like primitive people had lived in ancient times. They are still away from the basic amenities of modern life. Forests provide them food like seed grains, fruit, raw vegetables and other products like honey, meat of hunted wild animals for themselves, fodder for their animals, wood fuel for heating and cooking, even clothing using natural fibers, leaves and animal skins.

Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *